Laboral
28 de octubre de 2019

Llei de la Segona Oportunitat: la sentència que dóna esperances

Llei de la Segona Oportunitat: la sentència que dóna esperances

La Sentència 381/2019 del Tribunal Suprem suposa una nova esperança per totes aquelles persones que recorren al Reial Decret-Llei 1/2015 del 27 de febrer (o més anomenada Llei de Segona Oportunitat), per tal de poder fer front als seus deutes.

Què és la Llei de la Segona Oportunitat?

El Reial Decret-Llei 1/2015, del 27 de febrer, sobre mecanismes de segona oportunitat, reducció de càrrega financera i altres mesures d'ordre social va entrar en vigor l'any 2015. Es tracta d’una llei a la qual es pot acollir una persona jurídica (PIMES) o bé, persona física (particular) en estat d'insolvència amb l'objectiu d'exonerar els seus deutes amb els seus creditors.

En aquesta Llei s’estableix que en l'exoneració d'aquests deutes queden exclosos els deutes amb Hisenda i la Seguretat Social.

Què canvia amb la Sentència 381/2019?

La nova interpretació del Tribunal Suprem en relació amb els deutes públics (deutes amb la Seguretat Social, deutes amb Hisenda, etc.) pretén facilitar el pagament d’aquests mitjançant un pla de pagament. Per poder pagar aquests deutes públics hi haurà un termini de 5 anys i, per tant, hi haurà la possibilitat de l’eliminació parcial i fraccionament del deute públic.

Aquest criteri no estava estipulat en la Llei i suposa una gran esperança per totes aquelles persones físiques o jurídiques (PIMES) que busquen començar de nou.

Quins són els requisits estipulats en el Reial Decret-Llei per poder accedir a la Llei de Segona oportunitat?

 1. Demostrar que no es pot afrontar el deute:
  • Valor de patrimoni inferior al deute, demostrant haver intentat pagar el màxim possible als seus creditos.
  • No haver rebutjat una oferta de treball d'acord amb la capacitat en els últims 4 anys.
 2. Actuar de bona fe:
  • No haver provocat la situació d'insolvència intencionadament.
 3. El valor total del deute no pot superar els 5 milions d'euros.
 4. No haver-se adherit a la llei de segona oportunitat en els últims 10 anys.
 5. No tenir delictes contra:
  • El patrimoni.
  • Ordre socioeconòmic.
  • Seguretat social.
  • Els drets dels treballadors.
  • Falsedat de documents.

En conclusió, arran d'aquesta nova sentència, s’obra una esperança per aquelles persones físiques o jurídiques (Pimes) que tinguin deutes amb Hisenda o Seguretat Social per tal de reclamar un pla de pagament i així poder arribar a l’eliminació parcial i fraccionament del deute públic.

Per a més informació o per realitzar els tràmits podeu contactar amb la nostra àrea d'assessors laborals al 93 872 32 22[email protected].

Comparteix l'article a les teves xarxes!