Fiscalitat
9 de novembre de 2021

He de pagar la plusvàlua municipal? Puc recuperar la que vaig pagar?

He de pagar la plusvàlua municipal? Puc recuperar la que vaig pagar?

Finalment, el Tribunal Constitucional s'ha pronunciat sobre el tema de la liquidació de la plusvàlua municipal. I ho ha fet acabant de tombar el càlcul de l'impost.

En declarar inconstitucional el càlcul a la pràctica fa que, fins que no hi hagi nova normativa, els Ajuntaments no podran exigir-ne el pagament de les liquidacions que estiguin en termini de ser liquidades o ingressades. Es pot presentar la declaració a 0 i prou.

Per altra banda, i en veure el que suposa aquesta sentència el Constitucional mateix diu, per protegir a les entitats locals, que no es podrà fer servir aquesta sentència contra les liquidacions pagades dins el termini de prescripció de 4 anys. És a dir, no es pot fer servir aquesta sentència contra les liquidacions que hem pagat els darrers quatre anys. El mateix Tribunal va sentenciar alguna cosa semblant amb el tema de les clàusules sòl que posteriorment va ser tombat als Tribunals Europeus.

A ARFE entenem que aquest cop passarà alguna cosa semblant, ja que no té cap sentit que, sense haver canviat la Constitució als darrers anys, el fet que un impost NO sigui constitucional només pugui ser utilitzat a partir de la sentència. És evident que l'impost era igualment inconstitucional el dia abans de la sentència que l'endemà. I per tant totes les plusvàlues liquidades dins els darrers 4 anys són impugnables.

Així doncs creiem que no cal pagar-la i sí que es pot reclamar. Si heu pagat una plusvàlua als darrers anys a Arfe us podem realitzar el tràmit de reclamació.

Si necessites més informació i vols saber si tens dret a demanar la devolució, consulta el nostre Departament d'assessoria fiscal al 93 872 32 22 o envia'ns un mail a [email protected].

Comparteix l'article a les teves xarxes!
Francesc Xavier Casé Calsina
Responsable d'àreaFrancesc Xavier Casé Calsina

Un esperit de lideratge innat avala l'experiència del nostre executiu. És un líder en la implementació d'estratègies i solucions professionals. Un assessor nat per a qualsevol classe de negoci. Té una àmplia experiència en lliurar serveis de consultoria professional. En el seu recorregut, ha prestat assessorament a tota mena d'empreses de diferents sectors, oferint propostes noves i resultats excel·lents. La seva experiència li dona una gran visió de negoci i de possibles oportunitats. És un especialista en assessorament fiscal, financer i gestió de persones.