Fiscalitat
28 de abril de 2017

Legalització dels llibres comptables i d’actes al Registre Mercantil. Importància del llibre d’actes, i el de contractes amb el soci únic en les societats unipersonals

Legalització dels llibres comptables i d’actes al Registre Mercantil. Importància del llibre d’actes, i el de contractes amb el soci únic en les societats unipersonals

La majoria de societats tanquen el seu exercici comptable el 31 de Desembre de cada any i, per tant, tenen fins al 30 d’Abril de l’any següent per legalitzar els seus llibres comptables al Registre Mercantil. Ja fa uns anys (des dels exercicis encetats a partir del 29/09/2013) que s’exigeix a les societats mercantils legalitzar els seus llibres telemàticament.

A part de legalitzar els llibres comptables (diari, balanços, IVA, etc.) també cal legalitzar telemàticament dos llibres importants per a les empreses: el llibre d’actes i el de contractes entre el soci únic i la societat en les societats unipersonals.

Per què és important el llibre d’actes?

En aquest llibre s´hi transcriuen els acords i negocis més importants que fa l’empresa, pels que és necessari que es reuneixi la Junta de Socis. També s´hi transcriu el resultat de la única Junta obligatòria anual, la d’aprovació dels comptes de l’any anterior. És molt important que el llibre estigui convenientment signat per tots els socis i diligenciat al Registre Mercantil per evitar futurs conflictes entre els socis. Un llibre no signat ni presentat al Registre Mercantil serà una porta oberta a incrementar els possibles conflictes entre els socis en un futur.

Per què és important el llibre de contractes en les societats unipersonals?

En aquestes societats cal ser molt prudent en les operacions anomenades “vinculades”. Perquè la societat conservi la seva independència del soci únic cal que documenti els tractes amb aquest soci en aquest llibre i el legalitzi degudament. Cal que es tractin, societat i soci, com a tercers per poder continuar gaudint de la independència de personalitat i, per tant, de la limitació de responsabilitat de cada un davant de tercers.

Necessites més informació? Consulta el nostre departament d'assessoria fiscal-mercantil al 93 872 32 22 o envia’ns un e-mail a [email protected].

Comparteix l'article a les teves xarxes!
Francesc Xavier Casé Calsina
Responsable d'àreaFrancesc Xavier Casé Calsina

Un esperit de lideratge innat avala l'experiència del nostre executiu. És un líder en la implementació d'estratègies i solucions professionals. Un assessor nat per a qualsevol classe de negoci. Té una àmplia experiència en lliurar serveis de consultoria professional. En el seu recorregut, ha prestat assessorament a tota mena d'empreses de diferents sectors, oferint propostes noves i resultats excel·lents. La seva experiència li dona una gran visió de negoci i de possibles oportunitats. És un especialista en assessorament fiscal, financer i gestió de persones.