Fiscalitat
14 de febrer de 2019

Certificat Digital de l’Empresa i Autònom. Relacions amb les Administracions públiques

Certificat Digital de l’Empresa i Autònom. Relacions amb les Administracions públiques

Ja fa anys que l’administració d’Hisenda va obligar a les empreses mercantils a relacionar-s’hi telemàticament. Posteriorment, la Tresoreria General de la Seguretat Social la va seguir, incloent-hi també als autònoms, a qui demana que facin els tràmits únicament de forma telemàtica. L'administració local també només reconeix la relació telemàtica amb les empreses, a part d'exigir la factura electrònica als seus proveïdors i prestadors de serveis.

Tots ells han fet dels certificats digitals una eina de vital importància per a totes les empreses en la seva relació amb l’administració

L’administració no té ni ha tingut en compte les dificultats que poden generar aquests certificats digitals. Informàticament, té la seva complexitat, sobretot en el sentit que per fer-los funcionar correctament cal que els equips estiguin al dia, actualitzats i en bon estat de funcionament (cosa difícil per a moltes empreses petites sense suport informàtic professional). L’administració no ho té en compte ja que no accepta la mancança tècnica informàtica com a excusa per no complir les seves exigències.

Totes elles donen per notificada qualsevol carta enviada telemàticament encara que no tingui constància de que el contribuent l’hagi rebut, no aportant altres vies per tal que el contribuent en sigui coneixedor. Continua fent servir el mateix canal de comunicació tot i veure que el contribuent no accedeix a les notificacions fins que, arran de la no resposta, obté expedients ferms de deute i procedeix a l’embargament. En aquest punt el contribuent s’assabenta de l’existència d’un procediment d’embargament d’Hisenda, contra el qual ja no hi pot fer res, a part de pagar.

Aquesta exigència tècnica fa que un cop més administració i administrat no estiguin al mateix nivell i l’administrat serà qui s’haurà de preocupar de fer l’esforç. Pot semblar que l’administració oblida la seva obligació de servidor públic i, en comptes de servir a l’administrat, el posa al seu servei. No obstant això, es tracta d'un camí sense marxa enrere. Les empreses i els/les autònoms/es ho han d'assumir i tirar endavant cap a la via telemàtica.

Qualsevol empresa sense tenir aquest tema solucionat està en un risc greu d’incompliment davant de l’administració, i ni tant sols saber-ho! Des d'Arfe us podem gestionar les relacions amb les Administracions.

Necessites més informació? Consulta el nostre departament d'assessoria fiscal-mercantil al 93 872 32 22 o envia’ns un e-mail a [email protected].

Comparteix l'article a les teves xarxes!
Francesc Xavier Casé Calsina
Responsable d'àreaFrancesc Xavier Casé Calsina

Un esperit de lideratge innat avala l'experiència del nostre executiu. És un líder en la implementació d'estratègies i solucions professionals. Un assessor nat per a qualsevol classe de negoci. Té una àmplia experiència en lliurar serveis de consultoria professional. En el seu recorregut, ha prestat assessorament a tota mena d'empreses de diferents sectors, oferint propostes noves i resultats excel·lents. La seva experiència li dona una gran visió de negoci i de possibles oportunitats. És un especialista en assessorament fiscal, financer i gestió de persones.