Jurídic
14 de juliol de 2017

Tot el que has de saber sobre l’Herència Digital a Catalunya

Tot el que has de saber sobre l’Herència Digital a Catalunya

L’hereu digital

El Parlament de Catalunya ha aprovat, en data 14 de juny del 2017, la Llei de voluntats digitals, per regular la vida digital de les persones difuntes. És per això que s’impulsa la designació d’un hereu digital, que quedi explícitament manifest al testament.

Aquest hereu serà l’encarregat d’administrar tots els comptes i continguts del difunt a la xarxa, d’acord amb la seva voluntat. L’objectiu és que els hereus quedin inequívocament apoderats davant dels prestadors de serveis digitals, que els hauran de facilitar tant l’accés a tots els comptes com la retirada i la recuperació dels arxius dels difunts.

Podem distingir entre les comunicacions electròniques, els comptes de xarxes socials, l’emmagatzematge d’arxius al núvol; o els béns, serveis i dominis adquirits per la persona difunta.

La protecció dels menors en les xarxes socials

La Llei es refereix també a la protecció dels menors en les xarxes socials; partint del fet que un mal ús d'Internet suposa riscos evidents i pot comportar greus perjudicis, s'evidencia, llavors, que els pares poden trobar-se indefensos, mancats d'instruments ràpids i efectius per protegir els seus fills. Per aquest motiu, es facultarà als pares per dirigir-se a la justícia i es facilitarà tot el procés perquè els prestadors de serveis digitals retirin imatges, comentaris i, fins i tot, l'accés als comptes dels menors.

Registre de voluntats digitals

El Govern ha previst la creació d'un registre de voluntats digitals, adreçat sobretot a les persones joves, que no han fet testament perquè no tenen patrimoni. El registre, que dependrà del Departament de Justícia, permetrà la designació telemàtica de l'hereu digital des de qualsevol ordinador, si es disposa de signatura electrònica.

En cas que el testament i el registre incloguin voluntats diferents, sempre prevaldrà el testament.

Per a més informació pots posar-te en contacte amb la nostra àrea d'assessoria jurídica al 93 872 32 22 o a [email protected]

Comparteix l'article a les teves xarxes!