Jurídic
18 de desembre de 2015

Com evitar que compartir la Loteria de Nadal es converteixi en un malson

Com evitar que compartir la Loteria de Nadal es converteixi en un malson

Tres de cada quatre espanyols comparteixen el seu dècim de la Loteria de Nadal amb familiars, amics, companys d’empresa, etc.

Per evitar que un moment feliç es converteixi en un malson, és aconsellable seguir els passos següents:

  • Fer fotocòpia del dècim.
  • Firmar aquesta fotocòpia per cada una de les persones que participen amb el dècim, amb el NIF corresponent.
  • Afegir per cada participant un comentari manuscrit detallant la proporció amb la qual participen.

És important tenir present que els dècims de loteria són al portador, el que significa que el premi el rep qui el té al seu poder. Per aquest motiu, és recomanable deixar constància per escrit la voluntat de repartir el premi.

En el supòsit que hàgim compartit el dècim, i solament tinguem una fotografia en el whatsapp que ho demostri, què succeeix?

Cada cop és més freqüent fer una fotografia del dècim i enviar-la a la persona amb la qual ho vols compartir; doncs bé, en aquests casos, també és un mitjà de prova en el supòsit que es generi un conflicte, però que igual que altres mitjans de prova, requerirà certificació pels experts a l’hora de demostrar que es va enviar, que no està manipulat, etc. Igualment, a més a més de tenir la fotografia és recomanable que quedi plasmat per escrit i amb una fotocòpia del dècim.

Què fer en cas de robatori o pèrdua del dècim?

Si ens adonem abans que es celebri el sorteig hem de fer una denúncia el més ràpid possible davant de la Policia o al Jutjat de Guàrdia del lloc on hagin tingut lloc els fets, aportant les teves proves, fotocòpia del dècim, fotos, totes les que puguis tenir, identificant clarament el document, la sèrie, fracció i sorteig, així com relatar totes les circumstàncies dels fets.

A més, s’ha de notificar per escrit el fet a l’Assessoria Jurídica de Loteries i Apostes de l’Estat, aportant a ser possible la denúncia. Amb això es persegueix evitar el pagament del premi, fins que el jutge resolgui.

Fins quan podem anar a cobrar el dècim?

El premi es podrà cobrar amb un termini màxim de tres mesos a comptar des de l'endemà a la celebració del sorteig.

En els matrimonis, de qui és el dècim?

En un matrimoni amb separació de béns serà titular del dècim qui l’hagi comprat, i en un règim de guanys serà per tots dos membres del matrimoni per parts iguals.

I si s’està en procés de separació?

Segons reiterada jurisprudència del Tribunal Suprem, en els supòsits de separació o divorci serà pel cònjuge que va comprar el dècim. La separació ha de ser seriosa, prolongada i demostrada, no val una interrupció de la convivència.

Comparteix l'article a les teves xarxes!