JurĂ­dic
22 de novembre de 2017

Aspectes fonamentals per evitar estafes durant el Black Friday

Aspectes fonamentals per evitar estafes durant el Black Friday

Cal tenir clar que els Drets dels Consumidors són els mateixos que la resta de dies de l'any, tot i que s’han de tenir en compte uns aspectes fonamentals per tal d’evitar ser víctima d’estafes.

En primer lloc, és important que vagis guardant tota la publicitat, emails, newsletters o informació rebuda dels comerços en format paper, sobre els productes en què estiguis interessat, ja que cal comprovar el preu dels articles en els dies i setmanes prèvies. En relació amb les ofertes específiques de Black Friday, tingues en compte que la publicitat és vinculant, i això vol dir que és la teva "assegurança" de cara a la compra per defensar els teus drets si les condicions no es compleixen tal com estaven anunciades o si hi ha hagut un notable increment de preu en els dies previs.

Cal verificar, en els casos de botigues online, que també comptin amb una adreça física, en cas que fos necessari fer alguna reclamació. També és rellevant assegurar-se del fet que la pàgina web és segura (plataforma amb certificat "https"), i fixar-se en quines són les condicions legals de la pàgina en qüestió (despeses d'enviament, condicions de pagament, devolucions, terminis de lliurament, etc).

S’ha de tenir en compte que, tot i ser el dia dels descomptes, cal desconfiar de grans gangues i preus molt rebaixats, ja que podria tractar-se d’una estafa.

A l'hora de formalitzar els pagaments de les compres via online, en els comerços segurs, mai hauràs de facilitar el PIN de la teva targeta, per tant, desconfia si te’l demanen en el moment del pagament, doncs mai és necessari en les compres en línia. Un cop realitzada la compra, guarda tota la documentació de la comanda realitzada, per si, més endavant, necessitessis reclamar o efectuar una devolució.

Per protegir-te, mai facis una compra a través d'una xarxa wifi pública, ja que és molt fàcil que puguis ser víctima d'un robatori de dades.

Una vegada rebuda la teva compra, assegura't que el teu producte compleix les característiques promeses. Si no és el cas, i vols efectuar una devolució, disposes d'un termini de 14 dies naturals des de la recepció de la teva compra per canviar d'opinió i retornar la teva compra, sense necessitat d’un motiu justificat i sense penalització de cap mena. És un dels avantatges de les compres en línia.

Si passat un temps prudencial no reps la teva compra, pot haver-hi un retard que es podria reclamar judicialment per la via civil.  Si creus que és possible que hagis estat víctima d’una estafa, en aquest cas, no dubtis en recopilar tota la informació que tinguis sobre la compra i interposa la corresponent denúncia davant les Forces i Cossos de Seguretat.

Per a més informació o assessorament, posa't en contacte amb la nostra Àrea Jurídica al 93 872 32 22[email protected].

Comparteix l'article a les teves xarxes!