La prestació de maternitat en el supòsit de gestació per subrogació

16 de març de 2017

Sovint la societat avança d’una forma més veloç que la legislació. De tal manera que, en moltes ocasions, els nous models familiars no troben un marc legal que protegeixi i satisfaci les seves necessitats.

En la present entrada, volem tractar els últims criteris del Tribunal Suprem en relació al dret de percebre la prestació de maternitat en supòsits de gestació per subrogació.

Fins fa ben poc,  l’Institut Nacional de la Seguretat Social només reconeixia, en aquests casos, la prestació de paternitat, denegant la maternitat a conseqüència d’una interpretació restrictiva de la normativa vigent. En primer lloc, perquè l’ordenament jurídic espanyol no permet la subrogació de la maternitat, doncs l’article 10 de la Llei 14/2006, sobre tècniques de reproducció assistida, estableix com a nul de ple dret qualsevol contracte de maternitat subrogada. I en segon lloc, perquè la Llei General de la Seguretat Social, en l’article 177, no reconeix com a situació protegida la maternitat obtinguda a través d’aquesta tècnica.

No obstant, recentment, el Tribunal Suprem ha reconegut la prestació de maternitat fruit d’un contracte de subrogació (STS, Sala Social, de 16 de Novembre de 2016) interpretant la prelació dels drets dels menors, els quals no s’han de veure afectats per haver nascut a través d’un procés no legal a l’Estat Espanyol.

En la sentència esmentada, el Tribunal Suprem aplica l’article 8 del Conveni Europeu per a la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals, entenent que cap infant pot ser discriminat ni desprotegit pels poders públics en motiu de la seva filiació.

Per a més informació, poden contactar amb la nostra Àrea Laboral al 93 872 32 22 – laboralarfe.es

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals