Ets un soci minoritari en alguna societat? Aquest 2017 han augmentat els teus drets

14 de març de 2017

L’any 2011 es va aprovar la possibilitat de que un soci minoritari tingués un dret arbitrari per separar-se de la societat si aquesta no repartia un mínim d’una tercera part del guany en dividends. Això va generar un debat entre què era més important preservar,  els drets del soci minoritari o la bona marxa de l’empresa en si (hi pot haver situacions en que un obligatori repartiment de guanys pot afectar els plans de l’empresa i la seva bona marxa, o la impossibilitat d’aquesta de fer un creixement ràpid via reinversió). La norma va crear força conflictes i nou mesos més tard es va “suspendre”, fins fa dos mesos.

A partir de l’1 de gener d’enguany s’ha tornat a activar la llei i els socis minoritaris han recuperat aquest dret. La norma obliga l’empresa a repartir una tercera part dels guanys obtinguts a partir del cinquè any de vida, si no ho fa, els socis minoritaris ho poden exigir i poden demanar de separar-se de la societat si la societat no els fa cas. Si ho demanen, la Societat haurà de buscar una sortida, fent auto cartera o reduint capital o buscant una sortida pactada amb el soci per que pugui sortir-se’n. No serà fàcil un acord, no és fàcil valorar les societats petites i no cotitzades.

De sempre, en societats petites, els socis minoritaris han tingut pocs drets exercitables i menys si disposaven de menys d’un 5% del capital. Bàsicament el dret de rebre informació, d’auditar-ne la gestió, però pocs drets amb valor econòmic per a ell. Gairebé només podien denunciar l’abús dels majoritaris si aquest era evident i manifest. Ara, això ha canviat per les societats que obtenen guanys. Veurem si aquest cop la normativa no es suspèn.

Necessites més informació? Consulta el nostre Departament Fiscal al 93 872 32 22 o envia’ns un e-mail a fiscalarfe.es

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals