El Tribunal Constitucional declara no-constitucional l’amnistia fiscal

9 de juny de 2017

El Tribunal Constitucional va declarar, el passat 8 de juny, la inconstitucionalitat de la norma aprovada pel Partit Popular l’any 2012.

Addueix principalment dos motius:

a.- Calia un acord major polític a l’hora d’aprovar una norma així i, per tant, fer-ho en un Decret Llei que només necessita l’acord del Govern no era la manera de fer-ho, i

b.- el Decret Llei vulnera clarament el principi Constitucional de que tothom contribuirà als ingressos públics en la mesura de les seves capacitats i, d’acord amb la normativa vigent, ha de valorar la capacitat econòmica i ha de ser igualitària i progressiva segons nivell de renda i patrimoni. Diu el Tribunal que aquest Decret Llei va permetre a qui va regularitzar la seva situació el fet de no contribuir a les finances públiques d’acord amb les seves possibilitats i, per tant, és contrari a la Constitució.

No cal ser molt perspicaç per veure que la sentència te una lògica aplastant per qualificar la norma d’anticonstitucional (de fet els inspectors d’Hisenda ja ho van dir des del primer moment), queda doncs el dubte de per què es va dur a terme.

D’altra banda, el moment de la sentència (quan han passat més de 4 anys des de que es va aprovar), aconsegueix que qui es va beneficiar de l’amnistia també es beneficiï de la sentència ja que la regularització està prescrita i qualsevol que s’hagi vist inspeccionat per aquest fet, no podrà continuar essent inspeccionat ja que la norma s’ha declarat anticonstitucional.

Només apuntar un altre tema que també sembla anar pel mateix camí, les declaracions dels béns a l’estranger amb sancions desproporcionades que poden ser “tombades” via UE i que acabin de “perfeccionar” un sistema que ha permès regularitzar moltes rendes “poc transparents”.

Necessites més informació? Consulta el nostre Departament Fiscal al 93 872 32 22 o envia’ns un e-mail a fiscalarfe.es

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals