El control laboral amb càmeres de videovigilància és legal?

5 d’abril de 2019

La doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) estipula els requisits sobre el control laboral amb càmeres de videovigilància i estableix que els/les treballadors/es han d’ésser informats/des amb caràcter previ, de forma expressa, clara i concisa. Així mateix, marca com a requisit primordial la comunicació als/les treballadors/es de la instal·lació de càmeres de seguretat, així com també informar que les imatges captades seran utilitzades pel control laboral de l’empresa.

El fet d’informar no es considera complert únicament per col·locar un cartell informatiu en les empreses, sinó que també s’ha d’advertir expressament als/les treballadors/es que les gravacions poden donar lloc a accions disciplinaries. Sense dita advertència las proves obtingudes no seran considerades com a vàlides i, per tant, no sustentaran cap procés disciplinari. Així ho ha afirmat en la seva sentencia el Jutjat de Pamplona on s’estipula que queda absolutament prohibida la gravació oculta o encoberta, no informada o que vulneri els drets a la intimitat (per exemple: gravació prohibida en vestuaris, banys, etc).

Anteriorment, l’any 2017, el Tribunal Suprem va declarar que únicament era necessari la comunicació als/les treballadors/es de la instal·lació de càmeres; declaració que corrobora la nova Llei de Protecció de Dades 3/2018 de 5 de Desembre, on s’afirma que si les càmeres capten un acte il·lícit (robatori, irresponsabilitat,...) per part del treballador, aquest mateix s’entén com a informat de la possible sanció si existeix avís de càmeres de videovigilància. Degut a aquesta ambigüitat existent i en defensa dels drets fonamentals, el Jutjat de Pamplona no admet aquesta desprotecció enfront al treballador i demana no confondre legitimitat del fi amb constitucionalitat del medi per a la seva consecució.

Encara que es produeixi una controvèrsia en la llei sobre els actes il·lícits, és important recordar la prevalença de la legislació i jurisprudència europea en vers la normativa nacional. Tal com hem comentat, el TEDH estableix que les empreses haurien d’informar als/les treballadors/es i als seus representants sindicals personalment, i per mitjans que acreditin la recepció de la correcta comunicació i advertència de sancions en relació al control laboral amb càmeres de videovigilància.

Per tant, a la pregunta de si és legal el control amb càmeres de videovigilància, la resposta és sí, sempre que l’empresa informi als/les treballadors/es i avisi que aquest control pot donar lloc a accions disciplinàries.

Per a més informació o per un assessorament personalitzat podeu contactar amb la nostra Àrea Laboral al 93 872 32 22 – laboralarfe.es

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals