Compte enrere per a l’aplicació del nou Reglament europeu de protecció de dades: 25 de maig de 2018

27 de juny de 2017

Efectivament, a partir del 25 de maig de 2018 serà aplicable el nou Reglament Comunitari de Protecció de Dades 2016/679 i el qual presenta les següents novetats

  • Prevenció:

Un dels aspectes essencials del Reglament, és que basa l’aplicació de les polítiques de protecció de dades en el principi de prevenció per part de les empreses o organitzacions que tracten dades, això és així perquè s’entén que actuar només quan ja s’ha produït una infracció és insuficient, atès que aquestes infraccions han pogut causar danys als interessats que poden ser molt difícils o impossibles de compensar o reparar.  

S’imposen sancions molt severes que poden arribar fins als 20 milions d’euros contra els responsables que infringeixin la normativa de protecció de dades, així com també es regulen certs tipus de circumstàncies modificatives de la responsabilitat, com atenuants i agreujants. 

  • Dret a l’oblit:

Aquest dret suposa la possibilitat que té qualsevol persona d’esborrar, bloquejar, suprimir informació personal o limitar la difusió universal de dades personals en els buscadors generals quan la informació és obsoleta o ja no té interès públic.

Es podrà sol·licitar la supressió de dades antigues quan ja no responen a una finalitat lícita o si s’ha retirat el consentiment.  Per exercitar aquest dret, en primer lloc, ens hem de dirigir contra el buscador d’Internet en particular, i si aquest no respon, podem sol·licitar la tutela davant de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. 

  • Dret a la portabilitat:

Es podrà recuperar les dades que van ser lliurades en el seu moment a un responsable, en un format que li permeti el seu trasllat a un altre responsable. 

  • Unificació de la normativa:

El més rellevant d’aquest reglament és la unificació de totes les lleis existents en la Unió Europea mitjançant la qual es busca protegir de possibles vulneracions la privacitat dels ciutadans. Per exemple, una de les propostes és dotar de potestat als jutges nacionals per frenar el trasllat de les dades de la Unió Europea a Estats Units d’una persona concreta a través de les xarxes socials més influents actualment, com ara Facebook o Twitter

Els responsables i encarregats del tractament de les dades s’han d’anar preparant i adoptant les mesures necessàries per estar en condicions de complir amb les previsions del nou Reglament al moment en què sigui aplicable.

 

Per a més informació, posa't en contacte amb la nostra Àrea Jurídica al 93 872 32 22 o a advocatsarfe.es  

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals