Bitcoin, la propera "moda"?

29 de desembre de 2017

BTC són les sigles de Bitcoin. Es tracta del que s’anomena una “cripto-moneda” actualment força popular i coneguda.

Va ser creada per un programa informàtic de codi obert l’any 2009, sense que se’n sàpiga realment l’autor, encara avui. S’ha especulat amb que el nom del seu creador és Satoshi Nakamoto, però no ha estat mai reconegut.

Per començar mirarem com ha evolucionat aquesta moneda només el darrer any. Aquests són els seus preus en dollars:

$ 763 x BTC al 29/11/2016. En aquesta data calien 763 dollars americans per comprar 1 BTC

$ 1,266 x BTC al 29/02/2017  (65% d’augment de preu en tres mesos només)

$ 2,523 x BTC al 29/05/2017  (99% d’increment en els següents tres mesos)

$ 4,385 x BTC al 29/08/2017 (74% d’increment en els següents tres mesos)

$ 11,196 x BTC al 29/11/2017 (155% d’increment en els següents tres mesos)         .

Total augment de preu en un any: 1367%. Això vol dir que si a 29/11/2016 vas invertir 1.000 $ en BTC, al cap d’un any aquests BTC valien 13.670 $.

 Hi ha dues grans preguntes de les que molta gent voldria saber la resposta:

1.- Per què puja tant la cotització del BTC? Com es pot entendre?

2.- Què passarà en el futur?

Analitzant el BTC

El BTC és una moneda, com pot ser l’Euro o el Dollar. Si totes són monedes, per què el BTC és tant inestable (pujant) i per que l’Euro i el Dollar són tan “estables”?

La principal raó és que mentre l’Euro i el Dollar tenen un Banc Central darrera que els dona estabilitat, el BTC no te cap organisme que la pugui controlar per donar-li estabilitat.

Això és el que dona la seguretat als posseïdors de Euros o Dollars de que el seu diner no s’evaporarà. El BTC no te el suport de cap banc central, qui fa aquesta funció són els anomenats “miners” que creen i participen de la xarxa de BTC mitjançant potents equips informàtics i potents algoritmes que permeten anar creant noves “emissions” de moneda. Aquests “miners” són els encarregats d’emetre o “desenterrar” més BTCs. Aquesta descentralització (i la dificultat de control que crea) ens porta a una altra idea sobre la gent que fa servir aquesta “moneda”, podria ben bé ser que fossin especuladors o simplement gent amb voluntat d’amagar la seva activitat econòmica.

“Hi ha alguna cosa en la ment humana, en el cervell i el seu esperit que ens fa que no volem veure la realitat, i això crea bombolles al mercat”

El Bitcoin és una bombolla. L’únic motiu per les pujades i baixades de valor del BTC és l’avarícia humana. Els humans volem i ens apassionen els diners, i quan veiem alguna cosa arriscada però molt lucrativa, ens hi sentim atrets.

El BTC, la bombolla immobiliària, i gairebé totes les crisis financeres parteixen d’aquest punt. El mateix va passar a Holanda amb la febre de les tulipes ja al 1630, on la gent anava pagant cada cop preus més alts per tulipes fins a arribar a pagar-ne fortunes només pel fet que pensaven que les podrien revendre per un preu superior (no per que consideressin el preu com a correcte) en un comportament del tot especulatiu. Els contractes de futurs ja es van inventar en aquell moment per poder allargar encara més la bombolla. Fins que de cop, ja no hi havia gent disposada a pagar el preu que es demanava i el mercat va explotar arruïnant tothom qui en aquell moment tenia les tulipes (que ningú volia a cap preu).

Què passarà a partir d’ara doncs?

La gran bombolla dels BTC punxarà.

El BTC punxarà aviat, per tant, és una oportunitat per invertir-hi molt a la curta. Ara que hi ha futurs en BTC apostar-hi molt a la curta pot donar alts rendiments (sempre que s’endevini la temporalitat de la inversió). Quan la gent comenci a veure els BTC com Tulipes, serà el moment de la “gran aposta”! Però qui sap quan serà això?

Per resumir, el BTC és una “moneda” altament volàtil, de la que, en la meva opinió, cal restar-ne al marge degut a la incertesa i volatilitat que suposa. I si algú si vol arriscar no aniria més enllà de l’estiu de 2018 per allò del refrany anglès que diu “Sell in May and Go Away”

 

Francesc X. Casé Barrera

Extret de Linkedin on va ser publicat el 05/12/2017

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals