Arriba la campanya de la Renda. Coneix els falsos mites sobre la Declaració de la Renda

4 d’abril de 2017

Com cada any toca passar comptes amb Hisenda respecte dels nostres ingressos i, com sempre, es repeteixen una colla de “mites” que són falsos i que porten a molta gent a no fer correctament la seva declaració de la renda i a tenir problemes amb Hisenda.

Anem a repassar els més habituals: 

 1. Si faig la declaració aquest any l’hauré de fer cada any. Això no és veritat en CAP cas. L’obligació de fer la renda la determinen els ingressos anuals, no el fet d’haver presentat la declaració l’any anterior. 
 1. Si no faig la declaració, Hisenda no tindrà les meves dades. Hisenda rep informació nostra per part de moltes entitats: les empreses on treballem els passa la informació dels nostres ingressos obtinguts treballant; els bancs els passa informació de tots els comptes on constem com a titulars, fons d’inversió que hem venut, de les hipoteques i préstecs que paguem; els notaris, de les operacions que hem signat amb ells, etc. Per tant, tot i no fer la declaració, Hisenda té un munt de dades sobre nosaltres. 
 1. Hisenda només revisa les persones que presenten la declaració, no mira als qui no la presenten. Hisenda envia cada any un munt de cartes a contribuents que no han fet la declaració i que consideren que sí que l’havien de fer. Això sí, si Hisenda veu que la declaració no s’ha presentat però sortia a retornar, llavors no envia cap requeriment. Cal, SEMPRE, veure com surt la declaració i un cop vist, decidir si es presenta o no en funció de si s’hi està obligat o si surt a retornar. 
 1. Si no cobro més de 22.000 € no tinc obligació de declarar. Això només és cert si només he tingut un pagador i no supero cap dels altres límits que obliguen a fer la declaració com ara:

 a.- Tenir rendiments de capital mobiliari o guanys patrimonials de més de 1600 €.

 b.- Quan tingui rendiments de capital no subjectes a retenció (per exemple el pla PIVE).

 c.-  Si cobro lloguers.

 d.- Si tinc imputacions immobiliàries per més de 1.000 €.

 e.- Quan s’obtinguin rendiments subjectes a un tipus fix de retenció.

 f.- Si tinc una activitat econòmica.

 g.- Si cobro o pago pensió per aliments o pensió compensatòria.

 h.- Si he venut un immoble. Etc.

Hi ha un munt de casos en que hi ha obligació de fer la renda. Cal mirar sempre si compleixo algun d’aquests punts i, per tant, tinc l’obligació de presentar la declaració de la Renda. 

 1. Si Hisenda em fa la declaració m’asseguro que no em sanciona si no està bé. Hisenda fa la declaració amb les dades que té nostres i les que li aportem i NO es fa responsable de que la declaració sigui correcta ni de les possibles conseqüències o sancions en cas d’haver errors a la declaració. 
 1. L’esborrany conté molt pocs errors, jo el confirmo sense mirar. L’esborrany NO conté tota la informació que hisenda té de nosaltres. Per exemple, quan neix un fill i ho comuniquem a Hisenda per poder rebre l’ajuda de 100 € mensuals, Hisenda no ho té en compte a l’hora de fer-nos l’esborrany i la proposta de liquidació. Això fa que no desgravem el fill i paguem més o ens retornin menys. Hi ha d’altres dades que l’esborrany no incorpora correctament, SEMPRE cal revisar-lo. De fet, la mateixa Hisenda ens diu que l’esborrany només és una proposta i que cal revisar-lo abans de presentar la declaració, perquè si no està bé, la culpa serà nostra igualment. 
 1. Si estic a l’atur, no he de fer declaració. L’obligació de fer la renda no depèn de la nostra situació, sinó dels ingressos obtinguts durant l’any en qüestió. Per tant, el fet d’estar a l’atur, per si sol, no vol dir res a l’hora d’estar o no obligat a fer la declaració. 
 1. Els nens no han de fer la declaració. Altre cop, l’obligació de declarar no depèn de la nostra situació ni de la nostra edat, depèn dels ingressos obtinguts, i si un menor té rendiments de qualsevol tipus que l’obliguen a fer declaració, doncs l’HAURÀ de fer. 
 1. Les despeses de metges són deduïbles? No, ja fa molt temps que no ho són. 
 1. Hisenda no controla els ingressos per lloguers d’habitatge. En els darrers exercicis Hisenda ha anat incorporant informació del cadastre i la declaració sobre els lloguers, amb la qual cosa té molt fàcil, creuant dades, saber quins propietaris no declaren els lloguers que cobren. A més, fiscalment surt molt més a compte declarar-los (hi ha una reducció del 60%), que no pas que ens ho descobreixi Hisenda i perdem el 60% de reducció i guanyem una multa del 50%. 
 1. El meu fill ha treballat a l’estiu i li tornen 60 €, millor que faci la declaració. Ull!, que el fill faci la declaració vol dir que no el podrem posar a la declaració dels pares i potser perdrem molt més. Cal veure què surt més a compte, que ell recuperi els 60€ o que els pares obtinguin una desgravació més gran. En aquests casos és millor que la declaració es faci el mateix lloc per poder fer aquest càlcul i escollir l’opció més avantatjosa pel contribuent. 
 1. Si no vas presentar la declaració i el resultat és a tornar, has perdut els diners. No és cert, hi ha fins a quatre anys per presentar la declaració amb dret a devolució abans no prescrigui, i poder cobrar la devolució, si és el cas. 
 1. Si no es presenta dins de termini, millor no fer-ho. Presentar fora de termini pot implicar sancions, però habitualment seran més petites que no pas que sigui Hisenda qui ens reclami que presentem la declaració més endavant. 
 1. Per saber si cal fer renda conjunta o separada només cal comparar resultats. Comparar resultats ens diu quina opció és més avantatjosa econòmicament, però cal anar amb cura. Fer una declaració conjunta vol dir que tots dos cònjuges SÓN responsables solidaris de les dades de l’altre, és a dir, tots dos responen amb tot de la pròpia declaració i també de la del cònjuge. En determinades ocasions, pot ser que no sigui el més recomanable. 
 1. Cobro menys de 22.000 € l’any, com que no he de fer declaració, l’empresa no m’ha de retenir res de la nòmina. Que no tingui obligació de fer la renda no vol dir que no paguem renda. Les retencions és el pagament avançat que fem de renda i l’empresa té l’obligació de fer les retencions correctes per tal de que no haguem de fer-la. L’empresa ha de retenir el correcte i el treballador pot demanar una retenció més alta, però MAI més baixa o que no li retinguin. 
 1. Les parelles de fet poden fer renda conjunta. No, les parelles de fet no poden fer declaració conjunta, en tot cas amb els fills, si n´hi ha. 
 1. Fer la declaració de renda a una assessoria és molt car. Davant la complexitat de l’impost i les multes d’Hisenda si t’equivoques, fer la renda en una assessoria surt molt a compte!

 

Necessites més informació o vols fer la teva declaració amb nosaltres? Consulta el nostre Departament Fiscal al 93 872 32 22 o envia’ns un e-mail a fiscalarfe.es i et donarem hora per fer-la.

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals