Actualització del tema de les hipoteques. Clàusula Sòl, IRPH i despeses

1 de març de 2018

CLÀUSULA SÒL: Mica en mica es va aconseguint que els clients recuperin els diners pagats de més per les clàusules sòl, ja sigui reduint l’import de la hipoteca, cobrant la diferència en efectiu, reduint el tipus d’interès futur o amb una combinació de totes. Aquests casos es guanyen amb facilitat si reuneixen uns requisits mínims.

I.R.P.H. (Índex de Referència de Prèstecs Hipotecaris): El Suprem va avalar aquest tipus com un tipus oficial i descarta que sigui reclamable. Diu que el seu càlcul és correcte i no hi veu més problemes. Que no els hi vegi el Suprem no vol dir que no hi siguin, és evident que el càlcul era força opac i que al final, vist en el temps, qui va signar un IRPH ha acabat pagant força més que qui va signar un Euribor (amb diferencials semblants), i aquesta no és la informació que donaven les entitats bancàries en el seu moment.  Per això no fa massa un Jutge de Barcelona va elevar diverses preguntes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Els va demanar si era competent conèixer de la comprensió del client sobre l’índex, sobre si ha d’aplicar la normativa de protecció europea del consumidor (a la que Espanya encara no ha adaptat la seva normativa), i si la comprensió i la informació donades per les entitats feien que la clàusula fos nul.la o no, i en el cas de ser nul.la què calia fer, aplicar Euribor o aplicar interès 0. Altra cop sembla ser que només una sentència europea pot protegir el consumidor espanyol.

DESPESES D’HIPOTECA: Recentment el Suprem ha tornat a donar la raó a la banca i, com a mínim, ha clarificat que els impostos (més del 75% del total) són sempre a càrrec del client i no del banc. Aquesta sentència fa que qualsevol reclamació en curs només pugui esperar a recuperar una part molt petita de les despeses pagades i, al final, fa molt menys atractiva cap reclamació.

En resum, cal reclamar les clàusules sòl de manera ràpida. Respecte de l’IRPH cal continuar esperant una bona notícia d’Europa (si arriba) i respecte a recuperar les despeses no som gens optimistes, tot i que sí que el conflicte ha servit perque les entitats hagin començat a negociar-les en noves hipoteques, cosa que abans no feien i això, com a mínim, ha millorat.

 

Si voleu més informació o assessorament, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres al 93 872 32 22 - fiscalarfe.es

Arfe Arderiu Consultors

  Muralla del Carme, 17-23, 1r (Ed. Can Jorba),
Manresa, 08241, (Barcelona)

  93 872 32 22

  93 872 67 62

Contingut inactiu fins a l´acceptació de les cookies de màrqueting. Per visualitzar correctament, accedeix a la configuració i activa la cookie específica.

Newsletter

Condicions legals